Przepis na ciasto do pizzy

Podziel się przepisem z innymi!
facebooktwittergoogle_pluspinterest

Domowa pizza to tania i przepyszna przekąska, pod warunkiem, że wiemy jak zrobić ciasto do pizzy. Przetestowałam mnóstwo różnych przepisów na cienkie ciasto do pizzy i odkryłam, że najlepsze ciasto do pizzy wychodzi, jeśli robimy go na drożdżach i bez mleka. Oto mój przepis na ciasto na pizze włoską.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 2,5 dkg drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

 Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Drożdże rozrób z wodą, cukrem i 2 łyżkami mąki. Poczekaj, aż mieszanina zacznie puszczać bąbelki.
  2. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto do pizzy. Pozostaw ciasto na 10-15 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu rozwałkuj go tak, aby uzyskać cienkie ciasto do pizzy.
  3. Połóż ciasto na posmarowaną odrobiną oleju blachę i połóż na wierzch wybrane składniki.

Domowa pizza świetnie smakuje z szynką, ostrym salami, pieczarkami, kukurydzą i oczywiście serem żółtym.

Ciasto na pizzę włoską pieczemy około 10 minut. Smacznego!

ciasto do pizzy

Podziel się przepisem z innymi!
facebooktwittergoogle_pluspinterest