Ciasto do pizzy – przepis

4 lutego 2012 by Esterie

Domowa pizza to tania i przepyszna przekąska, pod warunkiem, że wiemy jak zrobić ciasto do pizzy. Przetestowałam mnóstwo różnych przepisów na cienkie ciasto do pizzy i odkryłam, że najlepsze ciasto do pizzy wychodzi, jeśli robimy go na drożdżach i bez mleka. Oto mój przepis na ciasto na pizze włoską.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 2,5 dkg drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

 

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Drożdże rozrób z wodą, cukrem i 2 łyżkami mąki. Poczekaj, aż mieszanina zacznie puszczać bąbelki. Wtedy dodaj resztę składników i wyrób ciasto do pizzy. Pozostaw ciasto na 10-15 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu rozwałkuj go tak, aby uzyskać cienkie ciasto do pizzy. Połóż ciasto na posmarowaną odrobiną oleju blachę i połóż na wierzch wybrane składniki. Domowa pizza świetnie smakuje z szynką, ostrym salami, pieczarkami, kukurydzą i oczywiście serem żółtym. Ciasto na pizzę włoską pieczemy około 10 minut. Smacznego!

ciasto do pizzy


1 komentarz »

  1. Lila pisze:

    Zdecydowanie zgadzam się z autorką wpisu – w wypadku pizzy ciasto odgrywa kluczową rolę. Zdjęcie wygląda niezmiernie smakowicie, dlatego na pewno spróbuje Twojego przepisu na pizzę. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>