Co zrobić gdy masa się zważy?

10 stycznia 2012 by Esterie

Dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem największym problemem jest często zważona masa budyniowa. Nie należy się jednak w takiej sytuacji załamywać. Na szczęście zważony krem można uratować!

Wystarczy zastosować jeden z poniższych sposobów:

  • Naczynie ze zważonym kremem umieść nad garnkiem z gotującą się wodą i ucieraj mikserem do uzyskania gładkiej masy. Nie przejmuj się, jeśli masa stanie się zbyt rzadka, ponieważ po schłodzeniu powinna zgęstnieć
  • Do zważonego kremu dodawaj po 1 łyżce wrzącej wody (łącznie ok. 3 łyżki) i ucieraj do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji
  • W czystym naczyniu utrzyj  na puszystą masę 1/4 kostki margaryny. Dodawaj do niej porcjami zważoną masę budyniową, ciągle ucierając

 

Aby następnym razem nie dopuścić do zważenia masy budyniowej pamiętaj, że wszystkie jej składniki powinny mieć taką samą temperaturę, najlepiej pokojową. Margaryna musi być miękka, zaś budyń odpowiednio ostudzony. Margarynę najpierw utrzyj dokładnie na puszystą masę, po czym powoli zacznij dodawać budyń łyżką, ciągle ucierając.


2 komentarzy »

  1. Thank you for the good writeup. It in reality used to be a leisure account it.
    Glance advanced to more brought agreeable from you! By
    the way, how can we communicate?

  2. Anqa pisze:

    Gdy krem się zwarzy, ZWARZY , a nie „zważy” ! Zważyć to można krem po zrobieniu, za pomocą WAGI , no ale po co ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>